Biografie (Nederlands)

Alex Koo is een jonge, opkomende Belgisch-Japanse pianist/componist die al meerdere keren in de prijzen is gevallen in het binnen- en buitenland. Hij won o.a. eerste prijzen in het Prinses Christina Concours (NL), de SABAM B-Jazz Composition Award (BE), de SENA Dordtse Jazzprijs (NL), een Fulbright Award-Music Fellowship (VS-BE), een Prins Bernhard Cultuurfondsprijs (NL) en een Belgian American Educational Foundation Music Fellowship (BE-VS).

Tijdens zijn in New York wonende periode vormde hij een akoestisch kamermuziektrio met twee wereldiconen in de internationale jazzscène:Mark Turner (sax) en Ralph Alessi (trompet). In mei 2017 namen ze hun CD op in Oktaven Audio, New York.

Ondertussen releaste Alex al twee CD’s via Clever Tree Records. In 2014 kwam zijn debuutalbum ‘Dance of Hopeuit, met bijzonder positief onthaal in zowel het binnen- als buitenland (Cobra.be-Marc Van den Hoof, Radio6NL, Jazzism, Jazzenzo, Jazzflits), opgedragen aan zijn mentor en bovenal dichte vriend, de onlangs overleden Belgsiche pianist Kris Goessens. Daarnaast, in mei 2017, presenteerde hij samen met Hongaars drumtalent Attila Gyárfás hun nieuwe album ‘Galactic Liturgyvan hun improvisatieduo, genaamd i.f.o (Identified Flying Object), waarna ze een tournée doorheen België speelden in het kader van hun CD-presentatie.

Over Alex zijn prille muzikale ontwikkeling valt ook heel wat te zeggen: hij begon reeds op erg jonge leeftijd met piano en werd al op zijn tiende laureaat in de Cantabile Pianowedstrijd met twee extra onderscheidingen: ‘Emmanuel Durlet’ voor beste interpretatie van het opgelegde werk en de prijs ‘Chris Van Hoof’ voor de jongste laureaat. Toen later zijn interesse in jazzmuziek en improvisatie werd opgewekt, begon hij met lessen jazzpiano aan het Conservatorium van Kortrijk bij Dominique Vantomme, waar hij afstudeerde met grootste onderscheiding en de prijs ‘Van der Weyden’. Vervolgens verhuisde hij naar Nederland, waar hij een Bachelor en Masterdiploma jazzpiano behaalde aan het Conservatorium van Amsterdam, studerende bij Kris Goessens (met een jaar Erasmusuitwisseling in het Rytmisk Musikkonservatorium in Kopenhagen, studerende bij Jakob Bro, Soren Kjaergaard en Jakob Anderskov). Daarna zette hij zijn muzikale zoektocht verder in New York, waar hij deel uitmaakte van Manhattan’s wervelende jazzscène en werkzaam was als adjunct-docent jazzpiano en jazzharmonieleer op New York University. Hier behaalde hij ook een extra Master in Jazzcompositie aan de NYU Steinhardt School of Culture.

Als muzikant werkte hij al samen met o.a.: Mark Turner, Kurt Elling, Ralph Alessi, Peter Bernstein, Benjamin Herman, Bert Joris, Mike Mainieri, John Ruocco, Jasper Blom, Martijn Vink, Dré Pallemaerts, Joost Patocka, Stefan Lievestro, Clemens van der Feen, … en speelde hij op jazzpodia in binnen- en buitenland, zoals: North Sea Jazz Festival, Bimhuis , Muziekgebouw aan’t IJ, Lantaren/Venster (NL), Casa del Jazz (IT), ShapeShifter Lab (NY,USA), Warsaw Summer Jazz Days (PO), Kongsberg Jazz Festival (NO), Jass sur Son 31 (FR), Copenhagen Jazz Festival (DK) en andere podia in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Bosnië, de Verenigde Staten, …

Alex volgde les bij o.a.: Kris Goessens, Craig Taborn, Barry Harris, Brad Mehldau en Kenny Werner