Stunningly original ” – Downbeat Jazz Magazine

“België is te klein voor pianist Alex Koo” – De Tijd


Het Belgisch-Japanse pianotalent Alex Koo wordt momenteel beschouwd als een rijzende ster in de jazzwereld. Het gezaghebbende Amerikaanse Downbeat Jazz Magazine lauwerde hem al met de woorden “Stunningly original” en verkoos zijn album Appleblueseagreen (met grootheden Mark Turner en Ralph Alessi) in hun lijst van ‘Best Albums of 2019’ . Ook in eigen land volgt de ene laaiende recensie de andere op: “Belgie is te klein voor pianist Alex Koo” of “Wij zijn met verstomming geslagen”, lezen we in De Tijd en Le Soir.

Als kind leek hij voorbestemd voor een carrière als klassiek concertpianist, maar in zijn tienerjaren raakte hij helemaal begeesterd door jazz. Met zijn gloednieuwe album Etudes for Piano (W.E.R.F. records), gecomponeerd in opdracht van Bozar, laat hij zijn voorliefde voor beide werelden samenvloeien. Avonturisme en virtuositeit gaan hand in hand met melancholie… en ellebogenwerk (letterlijk, voor wie Koo écht kent). Zijn muziek klinkt als een huwelijk tussen Debussy, Chopin, Reich, Rachmaninov enerzijds en Keith Jarrett, Craig Taborn, Brian Eno en Philip Glass anderzijds. Een bezwerende rasverteller op piano.

Alex studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, het Rhythmic Music Conservatory van Kopenhagen en de Steinhardt School of Culture van New York University. Tevens won hij al een hele reeks onderscheidingen, zoals een Fulbright Award, een Belgian-American Educational Foundation Music Fellowship, een Prins Bernhard Cultuurfondsprijs en een eerste prijs op het Prinses Christina Concours.
Momenteel geeft hij les als docent jazzpiano aan de LUCA School of Arts (Lemmens Leuven).

Alex werkte/speelde al samen met: Ralph Alessi, Mark Turner, Craig Taborn, Kurt Elling, Drew Gress, Eric McPherson, Martin Wind, Ari Hoenig, Ben van Gelder, Jean-Paul Estiévenart, Philip Catherine, Antoine Pierre, Attila Gyárfás, Benjamin Herman, Bert Joris, Mike Mainieri, Dré Pallemaerts, John Ruocco, Eva Klesse, Clemens van der Feen, Martijn Vink…


“Wat voor een aanwinst is hij voor de Belgische jazzscene” – De Standaard

“Wij zijn verbijsterd” – Le Soir

“Enfant terrible van de jazz … Authentiek, nieuwsgierig en origineel… Een jazzman globetrotter” – RTBF

“Koo is het type toetsenist dat bij eerste beluistering vooral met weelderige pasteltinten lijkt te schilderen. Melodieën die als distelvinken elegant opfladderen en weer neerstrijken.”Trouw